Biały żurek na maślance

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Biały żurek na maślance

Ten żurek jest gotowany na maślance dzięki czemu ma niepowtarzalny smak. I kusi aromatem czosnku, chrzanu i wędzonki.

Składniki:

Biały żurek na maślance

 

  • 3 białe kiełbaski
  • 10 dag wędzonego boczku
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek
  • tarty chrzan
  • 1 l. maślanki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • listek laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Biały żurek na maślance
1. Czosnek ułożyć na blasze, polać olejem i upiec do miękkości w temp. 180°C.

2. Maślankę wlać do rondla, zagotować. Odcedzić ściętą część, serwatkę przelać do garnka, wlać szklankę wody. Włożyć do niej kiełbaski i boczek, dodać liść laurowy, przykryć i gotować 25 minut.

3. Kiełbasę wyjąć, pokroić i podsmażyć na oleju. Do wywaru dodać rozgnieciony czosnek. Wsypać majeranek. Wlać zakwas, zagotować. Doprawić pieprzem i ew. solą. Dodać łyżkę chrzanu. Wlać śmietanę. Żurek rozlać do miseczek, obłożyć plasterkami kiełbasy, ew. kawałkami jajka na twardo.