WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Biszkopt budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty i delikatny biszkopt o smaku waniliowym. Idealny jako baza do tortów lub innych przekładanych ciast.

Biszkopt budyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt budyniowy

 

  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
  • 1/3szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt budyniowy

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijać do jego rozpuszczenia się. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać do połączenia. Mąkę przesiać razem z budyniami do masy jajecznej i wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Biszkopt piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni. U mnie zajęło to ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić w formie.

Po wystudzeniu przeciąć na trzy blaty i przełożyć dowolnym kremem lub podać jako samodzielne ciasto.

Biszkopt budyniowy
Biszkopt budyniowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt budyniowy
Zmiksowane ciasto na biszkopt przelane do tortownicy
Biszkopt budyniowy
Mąka z budyniem przesiana do ubitych jajek
Biszkopt budyniowy
Białka ubite ze szczyptą soli i zmiksowane z cukrem