BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Biszkopt, który zawsze wychodzi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ten przepis na biszkopt jest sprawdzony w 100 % Za każdym razem wychodzi na medal, wysoki puszysty, mięciutki po prostu super.

Biszkopt, który zawsze wychodzi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt, który zawsze wychodzi

 

  • biszkopt jasny ;
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta

Sposób przygotowania:

Biszkopt, który zawsze wychodzi
Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

Wszystkie moje torty robię właśnie według tego biszkoptu tylko zmieniam ilości składników.

Biszkopt ktry zawsze wychodzi
Biszkopt pokrojony na trzy blaty ,wyszedł super.