Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Galaretka ze śliwkami jest pyszna i doskonale komponuje się z puszystym biszkoptem, którego nie trzeba nasączać oraz mnóstwem bitej śmietany!

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Forma o średnicy 18 cm, biszkopt:

Przełożenie z galaretki:

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych (może też być czerwona lub kolorem przypominająca śliwki)
  • 300g śliwek
  • 1 łyżka cukru

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Biszkopt:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną
Boków formy nie należy smarować masłem lub innym tłuszczem.

Białka należy ubić na sztywną pianę. Pod jego koniec - stopniowo wsypywać cukier, a po chwili dodawać po 1 żółtku. Na koniec całość delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie natłuszczać).

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Od razu po upieczeniu - tortownicę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm, a następnie z powrotem wstawić do piekarnika i tam ostudzić.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Galaretka ze śliwkami:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną
Galaretka ze śliwkami przed wyłożeniem na ciasto powinna być lekko stężała.

Galaretkę należy rozmieszać w 400 ml gorącej wody. Śliwki pokroić w kostkę i umieścić na patelni lub w małym rondelku. Dodać cukier, wymieszać i poddusić przez kilka minut - aż owoce odrobinę zmiękną. Śliwki z sokiem powstałym podczas duszenia wymieszać z galaretką. Całość ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała.

Bita śmietana:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną
Bitą śmietanę można przygotować z proszku.

Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno.

Ciasto:

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną
Ciasto przed podaniem można dodatkowo schłodzić.

Na pierwszą część biszkoptu (w formie) wyłożyć galaretkę śliwkową. Ciasto schłodzić w lodówce - dopóki galaretka zastygnie.
Po tym czasie na galaretce rozsmarować połowę bitej śmietany i całość przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Wierzch posmarować resztą kremówki i udekorować wedle uznania.