Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1180]

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Sprawdza się gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej pracochłonnego. Polecam przepis.

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

Składniki:

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 16 dag mąki tortowej
  • 16 dag cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka jeżyn
  • pół szklanki malin
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami
1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

6. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi:

owoce ciasto