ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moi goście jednym głosem powiedzieli, że pyszny deser. Poza tym, ładnie wygląda na stole. Polecam szczególnie w upalne dni.

Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami

 

 

  • mango, pitaja, arbuz, banan
  • galaretka niebieska
  • galaretka zielona ( agrestowa )
  • galaretka żółta ( cytrynowa )

Sposób przygotowania:

Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami

ETAP 1:

Owoce umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Galaretki - zieloną i niebieską zrobić wg przepisu na opakowaniu. Po stężeniu pokroić w kostkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretki - pinakolada rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno.

Do śmietany dodać czekoladę, tężejącą galaretkę pinakolada i ok 1/3 przygotowanych owoców. Na dno tortownicy włożyć krążek suchej bezy. Wyłożyć śmietanę. Pozostawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i pokrojone w kostkę galaretki zieloną i niebieską.

Zalać wszystko tężejącą żółtą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami
Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami
Błękitna laguna - śmietanowiec z owocami
Mango, banan, arbuz, pitaja - owoce użyte do śmietanowca