Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 362]

Blok czekoladowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jeszcze jako dziecko zajadałam się takim blokiem czekoladowym.

Blok czekoladowy z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Blok czekoladowy z orzechami

 

  • 1 kostka masła
  • 50 dag mleka w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 łyżek kakao
  • 1- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
  • 20 dag herbatnikowych kuleczek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z orzechami

Przygotowanie masy:

Blok czekoladowy z orzechami
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło,wodę i cukry

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z wodą. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Mieszając rozpuszczamy wszystko.

Przygotowanie masy z kakao:

Blok czekoladowy z orzechami
Do rozpuszczonej masy z masłem, cukrami i wodą dodajemy kakao

Do rozpuszczonych składników dodajemy kakao i mieszając energicznie łączymy wszystko.

Ściągamy z ognia. Studzimy aby masa była letnia.

Przygotowanie masy z mlekiem w proszku:

Blok czekoladowy z orzechami
Do letniej masy z kakao dodajemy mleko w proszku

Do letniej masy z kakao dodajemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Etap końcowy:

Blok czekoladowy z orzechami
Do zmiksowanej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i kuleczki herbatnikowe w czekoladzie

Do zmiksowanej masy dodajemy posiekane orzechy i kuleczki herbatnikowe w czekoladzie. Mieszamy dokładnie razem.

Do keksówki wyłożonej folią spożywczą wykładamy masę. Lekko ją uciskamy . Ładnie wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kroimy po zastygnięciu w grube plastry.