SUPERPRZEPIS

Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) Więcej zdjęć (5)

Sami wiecie, że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku.

Składniki:

Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Przygotować marynatę z łyżki oleju, papryki mielonej, majeranku, mielonego pieprzu, przyprawy warzywnej ,połowy maggi.

Od boczku odciąć skórę ( można zostawić ale mnie skóra przeszkadza) i natrzeć marynatą wcierając ją mocno w mięso.

Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin obkładając zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.

Zalać szklanką gorącej wody grzyby.

Pokroić cebulę i zeszklić na reszcie oleju w garnku o grubym dnie.

Rozsunąć cebulę i obsmażyć na rumiano boczek ze wszystkich stron .

Do boczku z cebulą przelać grzyby z wodą w której się moczyły.

Dolać resztę wody i maggi. Zagotować .

Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa .

Wyjąć i wyluzować kości.



* Sos powinien odparować do objętości ok. 1,5-2 szklanek.



**Mięso powinno wystygnąć zanim zaczniemy go kroić ale nie znam takiego który by wytrzymał i nie spróbował na ciepło ( ja biorę plaster gorącego mięsa , kawałek chleba lub bułki , trochę sosu do maczania , musztardę lub chrzan , korniszonka i sprawdzam czy na pewno dobrze mi się boczek upiekł ).
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Przygotować marynatę do natarcia mięsa z podstawowych przypraw
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Namoczyć grzyby suszone w gorącej wodzie
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Podsmażyć cebulę i obsmażyć na rumiano boczek- dodać przyprawy i grzyby - zalać wodą i dusić
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Mięso gotowe wyjąć i ostudzić - sos doprawić do smaku