Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 440
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Przyznam, że w moim domu większość znika już zaraz po wyjęciu z piekarnika! Mięso wychodzi aromatyczne, doskonale doprawione oraz bardzo mięciutkie.

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Składniki:

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

 

Marynata:

Dodatkowo:

  • czosnek suszony w płatkach (czym więcej tym lepiej; można też użyć świeżego)

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Marynata:

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku
Można też dodać swoje ulubione przyprawy, choć mój zestaw jest idealny.

Listki laurowe należy pokruszyć, a następnie dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynatę.

Przygotowanie boczku:

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku
Najlpiej, aby zamarynowany boczek przestał w lodówce całą noc.

Przygotowaną marynatą porządnie natrzeć umyte oraz osuszone mięso.

Na końcu boczek naszpikować czosnkiem, czyli na jego powierzchni zrobić niewielkie nacięcia, w które należy równomiernie powpychać płatki czosnku.

Całość szczelnie związać w rękawie do pieczenia, a następnie włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku
Boczek należy piec do momentu aż będzie miękki.

Boczek należy piec w rozgrzanym piekarniku do momentu aż będzie miękki (1-1,5 godziny) w temperaturze 180 stopni.