katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Boczek z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięsko jak każdy boczek.. najbardziej lubią moi panowie ale na jedną kanapkę też mogę sobie pozwolić.

Boczek z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek z piekarnika

 

  • boczek ok 1 1/2 kg
  • czosnek ok 4 ząbki
  • papryka w proszku 1 łyżeczka
  • oregano ok 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek z piekarnika
Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy 3 ząbki i wyciskamy przez praskę.

Mięso oprószamy dość mocno solą, pieprzem i wcieramy w mięso.

Nacieramy też czosnkiem całe mięso i oprószamy papryką.

Od środka oprószamy oregano i obsypujemy drobno pokrojoną cebulką. Mięso składamy jak książkę i spinamy wykałaczkami. Odkładamy do lodówki na chociaż 60-120 min.

Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej na ok 30 min przed wstawieniem do piekarnika by mięso postało w temperaturze pokojowej.

Następnie oprószamy majerankiem, skrapiamy olejem i obkładamy drobno albo cienko pokrojonym pozostałym czosnkiem.

Pieczemy do miękkości ok 90 min w 180 stopniach. Najpierw można piec pod przykryciem a potem odkryć by mięso się zrumieniło.



Boczek z piekarnika
Upieczone mięsko boczkowe gdy wystygnie można kroić.

Tagi:

mięso boczek