Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Boczek z rękawa (pieczony)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie...

Boczek z rękawa (pieczony)

Składniki:

Boczek z rękawa (pieczony)

 

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Boczek z rękawa (pieczony)

Przygotowanie:

Boczek z rękawa (pieczony)
Do przyprawienia boczku można użyć dowolnych przypraw.

Boczek umyć, osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami i naszpikować pokrojonym czosnkiem (w mięsie zrobić niewielkie nacięcia,w które należy powpychać niewielkie kawałki ząbków czosnku).

Na wierzchu położyć liście laurowe.

Rękaw:

Boczek z rękawa (pieczony)
Rękaw z mięsem umieścić na blaszce do pieczenia.

Mięso umieścić w rękawie/worku do pieczenia, a następnie szczelnie związać.

Pieczenie:

Boczek z rękawa (pieczony)
Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa oraz piekarnika.

Boczek piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

boczek mięso