Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1369]

Bogracz zupa węgierska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bogracz jest to gulasz, tradycyjnie gotowany nad ogniskiem w specjalnym garnku, jest bardzo pikantny.

Bogracz zupa węgierska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bogracz zupa węgierska

Na gulasz

Kluski

Sposób przygotowania:

Bogracz zupa węgierska
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.

Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.

Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki. 
Bogracz zupa węgierska
Mięso wołowe pokrojone w kostkę i przesmażone na patelni
Bogracz zupa węgierska
Mąka została rozrobiona z jajkiem i wodą na kluski
Bogracz zupa węgierska
Ciasto na kluski cienkim strumieniem wylane na zupę