EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany.

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

Składniki:

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

 

 

  • Dodatkowo:
  • 140ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

ETAP 1:

1. Żelatynę zalewam zimnym mlekiem, mieszam i odstawić do napęcznienia.

2. Do rondelka przekładam umyte owoce borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i całość dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. Następnie miksuję blenderem i przecieram przez sito.

3. Do drugiego rondelka wlewam mleko, śmietanę i doprowadzam do wrzenia, dodaję napęczniałą żelatynę i przetarte przez sito borówki. Pozostawiam do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelewam do pucharków i wstawiam do lodówki.

4. Bitą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem.

5. Gotową panna cottę dekoruję bitą śmietaną i borówkami.