2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

SUPERPRZEPIS

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kokosowo-borówkowe mini serniczki na zimno to propozycja deseru w nowym wydaniu.Najsmaczniejszy prosto z lodówki gdy masa czekoladowa przyjemnie chrupie, deser ma aksamitną konsystencję i wprost rozpływa się ustach!

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku

Składniki:

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku

 

  • 8 Czekoladowych pucharków
  • 30 dag twarogu chudego
  • 25 dag mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 listki żelatyny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych białych
  • 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
  • 80 ml likieru kokosowego
  • 100 g cukru pudru
  • 25 dag świeżej borówki
  • Wiórki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku

ETAP 1:

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku
ser twarogowy łączymy z mascarpone wiórkami i likierem

Miseczki czekoladowe warto przed przygotowaniem deseru dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Sery połączyć ze sobą dodać puder, wlać likier kokosowy, wsypać wiórka krótko zmiksować.

ETAP 2:

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku
dodajemy startą czekoladę i miksujemy do połączenia

Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera dodać część borówki, wymieszać łyżką, resztę zostawić do dekoracji.

ETAP 3:

Borówkowy mini sernik w czekoladowym pucharku
na sam koniec serniczki dekorujemy borówką oraz wiórkami czekolady

Masę serową wylać po równo do pucharków, udekorować grubymi wiórkami czekoladowymi oraz borówką.
Dobrze schłodzić w lodówce 3-4 godziny i podawać.
Życzę smacznego!

Tagi:

desery