jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane naleśniki można też delikatnie udekorować majonezem i podać w całości. Sposób podania jest dowolny. W każdej smakują pysznie!

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki

CIASTO

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka
  • ok 2 szklanki mleka,
  • 2 kopiate łyżki otrąb pszennych,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

NADZiENIE

  • 400 g sera białego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 młoda dość duża cebula wraz z szczypiorem (u mnie czerwona),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pierz do smaku,
  • spory pęczek młodych liści botwinki

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki

ETAP 1

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta

Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta

ETAP 2

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki
Całość dokładnie miksujemy.

Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

ETAP 3

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem cebulowym. Na wierzch wykładamy warstwę liści botwinki

Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem cebulowym. Na wierzch wykładamy warstwę liści botwinki. Całość zwijamy. Naleśniki dzielimy pod skosem, każdy na 4 części.
Paprykę czerwoną i żółta kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Przygotowane składniki nabijamy naprzemiennie na wykałaczki do połowy ich wysokości. Tak przygotowane wbijamy w pokrojone naleśniki. Podajemy.

Nadzienie:

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki
składniki sera mieszamy i przyprawiamy do smaku

Cebule kroimy w kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego śmietanę, rozdrobnione składniki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Botwinkowo- naleśnikowe koreczki
Botwinkę przepłukujemy i osuszamy

Botwinkę przepłukujemy i osuszamy