jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Brownie z jarmużem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Warzywa już nie raz przemycałam w deserach. Najprościej dodać je do ciast, w których są właściwie niewyczuwalne. Jeśli komuś posmakuje jarmuż w takiej postaci z większą chęcią sięgnie po niego w innym, nie deserowym daniu :)

Brownie z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie z jarmużem

SKŁADNIKI

  • ok 2 dorodne łodygi jarmużu (po posiekaniu powinno być 1 utłoczona szklanka),
  • 200 gram deserowej czekolady (gorzkiej),
  • 160 gram masła,
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 1 łyżka kawy mielonej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 4 jajka.

Sposób przygotowania:

Brownie z jarmużem

ETAP 1

Brownie z jarmużem
Oczyszczony jarmuż drobno siekamy

Do rondelka przekładamy masło oraz czekoladę. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu, po czym pozostawiamy do przestudzenia.

Między czasie z jarmużu usuwamy grube łodygi, a miękkie liście drobno siekamy.

ETAP 2

Brownie z jarmużem
w oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki

Sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę łączymy ze sobą.

ETAP 3

Brownie z jarmużem
do masy czekoladowej dodajemy stopniowo jajka

Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier. Całość miksujemy dodając stopniowo jajka.

ETAP 4

Brownie z jarmużem
gotowe ciasto łączymy z jarmużem

W dalszej kolejności do masy dodajemy sypkie składniki. Gotowe ciasto na koniec łączymy z posiekanym jarmużem.

ETAP 5

Brownie z jarmużem
gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Jarmużowo- czekoladowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 35 - 40 minut w 180°C. Upieczone studzimy i podajemy.