Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Brukselka po bretońsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała, pyszna przekąska lub kolacja. Aromatyczne dodatki podkreślają jej wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie kończysz. Spróbuj i przekonaj się.

Brukselka po bretońsku

Składniki:

Brukselka po bretońsku

 

  • 1 kg brukselki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie marchewki z groszkiem
  • 4 laski kiełbasy śląskiej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Szczypta chili
  • Sól

Sposób przygotowania:

Brukselka po bretońsku

I

Brukselka po bretońsku
Przygotowanie brukselki, myjemy, oczyszcamy, usuwamy odstające liście i gotujemy w osolonej wodzie.

1. Brukselkę myję, oczyszczam, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję.

II

Brukselka po bretońsku
Przygotowanie warzyw, cebuli, czosnku oraz kiełbasy, nastepnie łaczenie z marchewka i groszkiem.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz marchewkę z groszkiem. Po usmażeniu przekładam do garnka z brukselką.

III

Brukselka po bretońsku
Doprawienie potrawki przyprawami oraz zagęszczenie koncentratem pomidorowym oraz mąką pszenną.

3. Dodaję koncentrat pomidorowy, chili, ewentualnie sól i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję.

IV

4. Danie gotowe, podaję z pieczywem.
5. Smacznego.