nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bruschetta z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekka i szybka do przygotowania przekąska, wyrazista w smaku kanapka na ciepło z dodatkiem świeżego pomidora.

Bruschetta z pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bruschetta z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Bruschetta z pomidorami
Kromkę chleba natrzeć oliwą z oliwek. Na chleb z dodatkiem oliwy przecisnąć przez wyciskacz, praskę do czosnku obrane ząbki czosnku. Kromkę chleba z dodatkiem oliwy i czosnku wstawić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekać przez około 15 minut. W międzyczasie jak chleb się podgrzewa przygotować pomidora. Pokroić pomidora w niezbyt grubą kostkę i obsypać go solidną dawką suszonej bazylii oraz odrobiną soli i pieprzu. Wymieszać pomidora z przyprawami. Wyjąć podgrzany chleb z piekarnika i na jego wierzch nałożyć doprawionego świeżego pomidora.
Bruschetta z pomidorami
Kromka chleba skropiona oliwą z oliwek z dodatkiem przeciśniętego przez wyciskacz czosnku.
Bruschetta z pomidorami
Pomidor pokrojony w niezbyt dużą kostkę z dodatkiem sporej ilości bazylii i oprószony solą i pieprzem.
Bruschetta z pomidorami
Pokrojony pomidor wymieszany z przyprawami przed wyłożeniem go na podpieczony chleb.

Tagi:

pomidory chleb