Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1775]

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

bruschetta z pomidorami i gorgonzolą jest świetnym pomysłem na kolację chociaż ja lubię i takie śniadania :)

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą

 

  • 6 kromek z weka
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy + do smarowania
  • sól ziołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • ser gorgonzola około 50 g

Sposób przygotowania:

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca na 5 minut na grill - mają być zarumienione bruschetty. W tym czasie obieramy pomidory, kroimy w kosteczkę. Do miseczki przekładamy pozostały czosnek, dodajemy oliwę oraz sól ziołową i oregano - mieszamy, dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Bruschetty wyciągamy z pieca nakładamy pomidory dość obficie i wkładamy ponownie na 3-4 minuty. W tym czasie kroimy ser, wyciągamy ponownie bruschetty, nakładamy ser i wkładamy do pieca na 2-3 minuty do roztopienia sera.
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą
Etap 1 pomidory obieramy ze skórki - ja oparzam
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą
Etap 2 w miseczce mieszamy oliwę z czosnkiem i przyprawami
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą
Etap 3 dodajemy pomidory i mieszamy całosć
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą
Etap 4 bruschetty w ostatniej fazie - z serem

Tagi:

pomidory sery ser