slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Budyń z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i delikatny budyń z ryżu pełnoziarnistego. Jest to deser bezglutenowy, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie również bez laktozy. Zapraszam

Budyń z ryżu

Składniki:

Budyń z ryżu

 

  • 125 g ryżu pełnoziarnistego (1 torebka)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1/2 szkl mleka
  • oraz: woda do gotowania ryżu

Sposób przygotowania:

Budyń z ryżu
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go i jeszcze gorący przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy miód, kakao i wlewamy mleko oraz blendujemy na gładki krem. Przekładamy gotowy budyń do pucharków i dekorujemy świeżymi owocami.

Podajemy na jeszcze ciepło luz zimno-smakuje super.

Smacznego