WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Budyniowa kaszka manna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Budyniowa kaszka manna na mleku to pyszny deser lub pożywny posiłek zarówno na gorąco od razu po przygotowaniu jak i na zimno.

Budyniowa kaszka manna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowa kaszka manna

 

  • ok. 350ml zimnego mleka
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego

Sposób przygotowania:

Budyniowa kaszka manna

ETAP 1:

Jedną szklankę (250ml) zimnego mleka wlać do rondelka. Wsypać do niego cukier waniliowy i zwykły i zagotować. W pozostałym zimnym mleku rozmieszać łyżeczkę budyniu śmietankowego i 3 łyżeczki kaszy manny.

Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozmieszaną kaszę z budyniem i od tego czasu ciągle mieszając gotować aż kaszka zgęstnieje i napęcznieje. Powinno to trwać jakieś 2-3 minuty. Gotową kaszkę przelać do miseczki lub pucharka.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Budyniowa kaszka manna
Kaszka manna po ugotowaniu w rondelku przed przelaniem od miseczki
Budyniowa kaszka manna
Rozmieszana kasza z budyniem wlana na ugotowane mleko
Budyniowa kaszka manna
Kasza manna i budyń rozmieszane w zimnym mleku
Budyniowa kaszka manna
Szklanka zimnego mleka przelana do rondelka