lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Komu komu bo idę do domu hi hi. Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Sezon mamy więc smakołyk na czasie.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 500 g
  • jaja 2 szt
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • masło pół kostki
  • mleko 2 szklanki
  • drożdże świeże pół kostki
  • cukier pół szklanki
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • śliwki węgierki 12 szt
  • Lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok pomarańczowy 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut.

Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem ( jak nie macie wystarczy zwykła ścierką).

Po jakiś 40 minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut.
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Po jakiś 40 minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek.
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej..
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia..
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego