jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Bułeczki francuskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułeczki francuskie czyli Petit Pains jako odmiana pieczywa pszennego wypiekana z mąki pszennej, drożdży, mleka i masła:)

Bułeczki francuskie

Składniki:

Bułeczki francuskie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki francuskie
Mąkę, sól, cukier, miękkie masło połączyć.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, a następnie dodać do utartych wcześniej składników i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 1 godzinę.
Następnie ciasto podzielić na bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem formie, naciąć na środku, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajo rozmącić.
Następnie bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.