BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bułeczki z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne bułeczki z jagodami ,których zapach podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników.

Bułeczki z jagodami Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Bułeczki z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jagodami
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej).

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite jajka, dolewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto rękami (ciasto powinno być miękkie i pulchne). Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części.

Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.

Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -18 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki z jagodami
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z łyżeczką mąki oraz z łyżeczką cukru
Bułeczki z jagodami
Mąkę przesiać do miski dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży
Bułeczki z jagodami
Dodać ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym ,wlać pozostałe letnie mleko.Wyrabiać ciasto ręką
Bułeczki z jagodami
Ciasto powinno być pulchne i miękkie,pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony letni tłuszcz oraz szczyptę soli
Bułeczki z jagodami
Jeszcze chwilę wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miskii
Bułeczki z jagodami
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Bułeczki z jagodami
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować , podzielić na kawałki
Bułeczki z jagodami
Na każdym kawałku nakładać porcję jagód wymieszanych z cukrem, brzegi ciasta dobrze zlepiać ,formując bułeczki
Bułeczki z jagodami
Bułeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze pieca i ponownie odstawić do wyrośnięcia
Bułeczki z jagodami
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem
Bułeczki z jagodami
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec na złoty kolor około 15 - 18 minut
Bułeczki z jagodami
Po upieczeniu bułeczki posypać cukrem pudrem