akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułgarski chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb bułgarski, zwany również słonecznikiem. Niezwykle puszysty, maślany i mięciutki. W smaku przypomina troszkę chałkę, ale nie jest tak słodki. Idealny na śniadanie do kawy. Polecam! (sposób zwijania chlebka podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki)

Bułgarski chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułgarski chlebek

 

 

  • Dodatkowo:
  • 60- 80 g. rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • kilka łyżek sezamu do posypania chlebka
  • 1 żółtka roztrzepane do wysmarowania chlebka

 

Sposób przygotowania:

Bułgarski chlebek
1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru i mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier i dobrze wymieszać. Wbić jajko oraz wlać rozczyn. Całość zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać stopniowo olej, mleko i sok, cały czas miksując. Wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do czystej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na 4 równe części. Każdą część jeszcze na 4. Ma być 16 równych kawałków. Każdą część rozwałkować na okrągły kształt i posmarować rozpuszczonym i ostudzonym masłem. 4 placki nałożyć na siebie, a następnie zwinąć w roladę. Pokroić ją na trójkąty, a z końców zrobić kuleczki. Tak samo postąpić z pozostałymi 12 plackami ( ma być 8 małych kuleczek i 16 trójkącików). 4. Tortownicę o średnicy 26 cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wszystkie trójkąciki ułożyć w formie ostrymi końcami do środka. W środek wepchnąć kuleczki. Chlebek przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Po tym czasie posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 180st.C około 30 minut do zarumienienia ( polecam piec chlebek pierwsze 10 minut przykryty folią spożywczą, ponieważ wierzch może się szybko spiec). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Bułgarski chlebek
Przygotowywanie ciasta na bułgarski chlebek.
Bułgarski chlebek
Przygotowywanie ciasta na bułgarski chlebek.
Bułgarski chlebek
Przygotowywanie ciasta na bułgarski chlebek.
Bułgarski chlebek
Przygotowywanie pysznego, bułgarskiego chlebka.