Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zamiast używać kupny kostek rosołowych zróbmy sobie własna domowa kotkę bulionowo-mięsna. jest doskonała do wszystkich zup. Można ją zamrozić lub zawekować w małych słoiczkach.

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka

 

  • 800 g filetów z udźca kurczaka
  • 2000 ml wody lub białego wina
  • 350 g marchewki
  • 200 pietruszki
  • 200 g selera
  • 200 g cebuli
  • 100 g białej kapusty
  • 2 łodyżki naci z selera
  • 3 łodyżki lubczyku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 200 g soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka
Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i ponownie gotujemy na małym ogniu, żeby zredukować pastę. U mnie trwało to prawie dwie godziny. Gorąca pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. Pastę możemy również zamrozić, wtedy wystudzoną przekładamy do małych plastikowych pojemniczków i mrozimy.
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka
Składniki pasty bulionowej gotujemy a następnie blendujemy.