akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułki Cebularze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cebularze- czyli płaskie bułeczki nadziane dużą ilością cebuli. Są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam! (przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”)

Bułki Cebularze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki Cebularze

Zaczyn

Ciasto właściwe

Dodatkowo

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 – 4 łyżki maku
  • sól i pieprz
  • 1 białko (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Bułki Cebularze

Zaczyn:

Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut.

Ciasto właściwe

Ciasto właściwe: Zaczyn wymieszać ze składnikami z ciasta właściwego, aż powstanie jednolita masa. Dobrze wyrobić (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec dodać mak i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Formowanie

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 8 równych części (każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto ze środka na boki, aby po bokach powstała obwódka. Do środka nałożyć nadzienie cebulowe. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie i studzenie

Po tym czasie posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w 250 st.C około 8-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!

Bułki Cebularze
Gotowe do zjedzenia pyszne bułki cebularze.