jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Cannelloni mięsne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Włoska potrawa z makaronu o kształcie rurek, nadziewanych mięsem mielonym, zapiekanych w sosie beszamelowym z warstwą tartego sera:)

Cannelloni mięsne

Składniki:

Cannelloni mięsne

 

  • 10 rurek makaronu typu cannelloni
  • 20 dag sera żółtego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni mięsne
Ze składników na sos, mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Ze składników na nadzienie, cebulę posiekać w drobną kostkę, a następnie mięso mielone połączyć z cebulą, koncentratem pomidorowymi i przyprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać rurki makaronowe i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną sosu beszamelowego, a na koniec zalać makaron resztą sosu. Piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut, po czym posypać potrawę startym na tarce z małymi oczkami serem żółtym i zapiekać do rozpuszczenia sera.