jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Caprese z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszna sałatka z stylu włoskiego caprese. Pomidory zastąpiłam buraczkiem, a bazylie rukolą. W efekcie powstało delikatne w smaku jesienno-zimowe caprese. Polecam!!!

Caprese z buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Caprese z buraczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Caprese z buraczkami
Buraka gotujemy (lub pieczemy w piekarniku). Ugotowanego studzimy. Gdy burak jest już zimny obieramy go ze skórki i kroimy w plasterki. Ser odsączamy z zalewy i także kroimy w plasterki. Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na dnie talerzyka. Na wierzchu układamy naprzemiennie plasterek buraka i sera. Oddzielnie przygotowujemy sos: mieszamy razem miód, oliwę, sok z cytryny. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i solą. Na patelni rumienimy słonecznik. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy słonecznikiem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Gotowe.
Caprese z buraczkami
Buraka gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki
Caprese z buraczkami
Na suchej patelni rumienimy potrzebny słonecznik
Caprese z buraczkami
na talerzyku mieszamy składniki sosu do polania sałatki
Caprese z buraczkami
Rukole układamy na dnie talerzyka, ser kroimy w plasterki

Tagi:

buraki