jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Caprese w pucharku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Włoska sałatka Caprese jest niezwykle smaczna i lubiana pewno przez większość z nas. Sama często ją przygotowuję i oczywiście poddaję kuchennym eksperymentom. Moim ostatnim odkryciem jest caprese w pucharku.

Caprese w pucharku  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Caprese w pucharku

SKŁADNIKI

  • 1 kulka mozzarelli w zalewie,
  • 2 nieduże pomidory (najlepiej malinówki),
  • ok 1 łyżka pikantnego ketchupu,
  • spora garść bazylii (liście z jednej doniczki),
  • ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • sól czosnkowa do smaku,
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Caprese w pucharku

ETAP 1

Capresse w pucharku
Ser z zalewą miksujemy dokładnie

Ser odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Pokrojony przekładamy do garnuszka. Podlewamy go częścią odsączonego płynu i miksujemy na gładką masę.

ETAP 2

Capresse w pucharku
Serowy mus porcjujemy

. Zmiksowany serek przekładamy na dno przygotowanych szklanek.

ETAP 3

Capresse w pucharku
Przygotowujemy pomidorowy mus

Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy ketchup i odrobinę soli do smaku. Ketchup zaostrzy smak i zagęści mus pomidorowy. Gotowy wykładamy na serek.

ETAP 4

Capresse w pucharku
Składniki musu bazyliowego umieszczamy w garnuszku

Liście bazylii przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich pieprz, sól czosnkową oraz oliwę z oliwek.

ETAP 5

Capresse w pucharku
Bazylie z dodatkami miksujemy

Całość miksujemy dolewając ewentualnie oliwy. Gotowy bazyliowy mus wykładamy na wierzch naszego „capresse”.