Carpaccio z piersi kaczki

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Carpaccio z piersi kaczki

Upieczona, kacza pierś wystudzona i pokrojona w cieniutkie plasterki dzięki kilku dodatkom zamieni się w naprawdę wykwintne danie.

Składniki:

Carpaccio z piersi kaczki

 

  • pierś z kaczki
  • pomarańcza
  • kilka czarnych oliwek
  • garść rukoli
  • pół małego granatu
  • sos balsamico
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Carpaccio z piersi kaczki
1. Pierś z kaczki natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż pierś z dwóch stron, aż się zrumieni. Zawińw folię aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.

2. Upieczoną pierś kaczki wystudź, a następnie pokrój na cienkie plastry.

3. Rukolę umyj i osusz. Pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki bez błonek. Z granatu wyjmij nasiona. Oliwki pokrój na plasterki.

4. Plastry kaczki ułóż na półmisku, obłóż filetami pomarańczy i rukolą. Posyp plasterkami oliwek i pestkami granatu. Całość oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z dodatkiem sosu balsamico.