Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Cebularz Lubelski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten przepis ma wszystko co powinny mieć prawdziwe cebularze, czyli chrupiące i jędrne ciasto, zeszkloną cebulkę i dużo, dużo maku!

Cebularz Lubelski

Składniki:

Cebularz Lubelski

 

Sposób przygotowania:

Cebularz Lubelski
Z ciepłego mleka, drożdży i odrobiny mąki przygotuj zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce. Do przesianej, ogrzanej mąki dodaj sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn, całość dokładnie połącz.

Zarobione ciasto wyrabiaj przez kilkanaście minut aż stanie się sprężyste i elastyczne, gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia.

W między czasie przygotuj farsz:

Pokrojoną w piórka cebulę wrzucić na rozgrzany olej i podsmaż przez 1 - 2 minuty, na koniec dodaj mak i sól.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 bułeczek, każdą z nich rozpłaszcz i posmaruj zeszkloną cebulą, piecz 30min w 180stop.