Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto z dodatkiem prażonej cebuli i siemienia lnianego to ciekawa propozycja na oryginalne i smaczne mini pizze.

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

Składniki:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

 

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • Pozostałe składniki
  • 1 por
  • 2-3 łyżki oleju
  • 30 dag pieczarek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • 10-15 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

ETAP 1:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami
Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką i solą.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przez 6-7 minut.

ETAP 2:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami
Do ciasta dodać pozostałe produkty i wyrobić.

Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, prażoną cebulę i siemię lniane, wyrobić.

ETAP 3:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami
Por posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w pół krążki por.

ETAP 4:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami
Posiekne pieczarki razem z porem podsmażyć i przyprawić.

Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

ETAP 5:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

Ciasto rozwałkować, wyciąć dowolnej wielkości krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-12 minut.

ETAP 6:

Cebulowe pizzerinki z pieczarkami

Na krążki ciasta wyłożyć pieczarki, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.