Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Chałka drożdżowa na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tradycyjna drożdżowa chałka na słodko

Chałka drożdżowa na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka drożdżowa na słodko

 

  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szkl oleju
  • 25 dkg mąki

Sposób przygotowania:

Chałka drożdżowa na słodko
Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko oraz letnią wodę. Kruszymy drożdże oraz wsypujemy cukier. Całość mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy wałeczek. Końce wałeczków zlepiamy i pleciemy warkocz. Drugi koniec także zlepiamy. Następnie układamy warkocz na blaczce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temp. 200 stopni.
Chałka drożdżowa na słodko
Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko oraz letnią wodę. Kruszymy drożdże oraz wsypujemy cukier. Całość mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Chałka drożdżowa na słodko
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Chałka drożdżowa na słodko
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy wałeczek
Chałka drożdżowa na słodko
Końce wałeczków zlepiamy i pleciemy warkocz