Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chicken Curry wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego,

Chicken Curry wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chicken Curry wg Buni

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 200 ml płynnego jogurtu
  • 7,5 dag mleczka kokosowego w proszku( 1 opakowanie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie pasty Konokwan ( Tom Kha Paste)
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 liście Kafiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego nie oczyszczanego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Chicken Curry wg Buni
Pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na gorący olej i zeszklić. Piersi pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć aż lekko zbrązowieje ( ok. 4 minuty). Dołożyć pastę Tom, listki Kafiru, otartą skórkę z cytryny i koncentrat . Wlać wrzątek. Wsypać mleko kokosowe. Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jabłko. Dołożyć do garnka. Gotować ok.30 minut. Obrać banana i pokroić w plastry dołożyć do curry . Gotować 5 minut . Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku papryka mieloną cukrem , curry w proszku, solą i pieprzem. *Można doprawić dodając swoje przyprawy( trawę cytrynową, olej palmowy, cukier, sok z limonki, odrobinę pasty krewetkowej ).
Chicken Curry wg Buni
Cebulę podsmażyć na szklisto- dołożyc kurczaka i przyprawy
Chicken Curry wg Buni
Otrzeć skórkę z cytryny-przygotować przyprawę Tom Kha i listki Kafiru
Chicken Curry wg Buni
Dusić zalane wodą z mleczkiem kokosowym przez 30 minut
Chicken Curry wg Buni
Dołożyć banany- gotować 5 minut - zaprawić jogurtem- doprawić do smaku