bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chińskie noodle Królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie chińskie noodle dla zapracowanych..

Chińskie noodle Królika

Składniki:

Chińskie noodle Królika

 

  • pierś z kurczaka - jedna podwójna,
  • ciemny sos sojowy - ok. 3 łyżki,
  • jasny sos sojowy - 2 łyzki
  • odrobina wina ryżowego, wytrawnego cherry lub innego wina wytrawnego ;)
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku,
  • 2-3 zielone cebulki.
  • kapusta pekińska,
  • sezam
  • olej sezamowy do smażenia
  • makaron ryżowy typu chow main lub spaghetti

Sposób przygotowania:

Chińskie noodle Królika
Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka. Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał) smażyć przez chwilę po czym dodać mięso i kapustę. Ja jednak nie smażyłam makaronu w oleju tylko dodałam makaron do woka z kapusta, miesem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilke podsmażyłam. Na koniec można posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu. Akurat sezamu nie mialam więc tego nei zrobiłam. LA i tak było pyszne. Smacznego