Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 902]

Chipsy ze skórek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Idealny pomysł na wykorzystanie skórek drobiowych. Chipsy są chrupiące i smakują naprawdę rewelacyjnie.

Chipsy ze skórek drobiowych

Składniki:

Chipsy ze skórek drobiowych

 

Sposób przygotowania:

Chipsy ze skórek drobiowych

Przygotowanie:

Chipsy ze skórek drobiowych.
Należy nie przesadzać z dodatkiem soli. Lepiej później delikatnie posolić.

Skórki umyć i pokroić w kawałki o wymiarach 1 x 1,5 cm. Całość wymieszać z odrobiną przypraw (soli i papryki w proszku).

Pieczenie / suszenie:

Chipsy ze skórek drobiowych.
Czas zapiekania może się przedłużyć. Skórki powinny być chrupkie.

Skórki przełożyć na blachę (lub inną formę) w taki sposób, aby na siebie nie nachodziły.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Skórki należy zapiekać około 3 godzin (muszą być rumiane i lekko wysuszone, po ostudzeniu stwardnieją) w temperaturze 130-140 stopni.

Odsączanie:

Chipsy ze skórek drobiowych.
Skórki są tłuste, więc warto je dokładnie osuszyć.

Skórki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Można je już spożywać lub przejść do kolejnego etapu.

Smażenie:

Chipsy ze skórek drobiowych.
Smażenie jest etapem opcjonalnym. Sprawią, że skórki będą napęczniałe.

Aby skórki napęczniały - należy wrzucić je na chwilę na mocno rozgrzany olej.