tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania domowe, chrupiące chipsy z ziemniaków z czosnkiem niedźwiedzim.

Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

Na chipsy

Sposób przygotowania:

Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
1) Ziemniaki dokładnie obieramy, wkładamy do miski i zalewamy wodą.

2) Wyjmujemy ziemniaki z wody na ręcznik papierowy.

3) Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki - dzięki temu nasze chipsy po usmażeniu będą chrupiące i mięciutkie w środku.

4) Plasterki ziemniaków przyprawiamy pieprzem ognistym, solą himalajską ziołową i czosnkiem niedźwiedzim.

5) Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterki ziemniaków (olej musi być dobrze rozgrzany, żeby chipsy nie wchłaniały za dużo tłuszczu).

6) Usmażone chipsy przekładamy na ręcznik kuchenny i podajemy.
Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Ziemniaki dokładnie obieramy, wkładamy do miski i zalewamy wodą.
Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki - dzięki temu nasze chipsy po usmażeniu będą chrupiące i mięciutkie w środku.
Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Plasterki ziemniaków przyprawiamy pieprzem ognistym, solą himalajską ziołową i czosnkiem niedźwiedzim.
Chipsy ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterki ziemniaków (olej musi być dobrze rozgrzany, żeby chipsy nie wchłaniały za dużo tłuszczu).