kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny z nasionami lnu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny chleb z nasionami siemienia lnu. Chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam.

Chleb pszenny z nasionami lnu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z nasionami lnu

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki siemienia lnu
  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia
  • siemię lniane do posypania chleba
  • woda do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z nasionami lnu
Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty i dolewamy ciepłą wodą oraz olej. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dosypujemy nasiona siemienia lnu i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i posypujemy nasionami lnu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenny z nasionami lnu
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenny z nasionami lnu
Wyrośnięte ciasto na chleb po 30 minutach w ciepłym miejscu.
Chleb pszenny z nasionami lnu
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb pszenny z nasionami lnu
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.