Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Chleb z pełnego ziarna z siemieniem i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten chleb jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Długo trzyma też świeżość. Upiecz go razem z nami!

Chleb z pełnego ziarna z siemieniem i otrębami

Składniki:

Chleb z pełnego ziarna z siemieniem i otrębami

 

  • 1/2 kg mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 l wody
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • mleko

Sposób przygotowania:

Chleb z pełnego ziarna z siemieniem i otrębami
1. Drożdże pokruszyć. Dodać do nich cukier. Zalać ½ szklanki letniej wody, wymieszać

2. Do miski malaksera wsypać mąkę. Dodać słonecznik, posiekane orzechy, otręby oraz siemię.

3. Wlać 400 ml ciepłej wody i drożdże. Posolić. Wymieszać.

4. Przełożyć do podłużnej formy na ciasto, natłuszczonej wysypanej mąką.

5. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Można posypać np. czarnuszką.

6. Wstawić do pieca nagrzanego do 50°C.

7. Po 35 minutach podnieść temperaturę do 190°C i piec ok. godziny.

Tagi:

chleb pieczywo