Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Chleb zakwasowy z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny, wilgotny, kwaśny, ciemny chleb na zakwasie żytnim i mące pszennej typu graham. Dodatek dyni powoduje, że chleb jest miękki i długo pozostaje świeży.

Chleb zakwasowy z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb zakwasowy z dynią

 

  • 230g dyni Hokkaido
  • 12g soli
  • 300g chłodnej wody
  • 250g zakwasu żytniego (+ew.1g świeżych drożdży)
  • 1 łyżka łupiny nasiennej babki płesznik
  • 250g mąki graham z otrębami
  • 100-150g mąki pszennej typ650
  • smalec+otręby do foremki

Sposób przygotowania:

Chleb zakwasowy z dynią
W dużej misce połączyć zakwas żytni z chłodną woda, solą i zmiksowaną na grysik dynią (razem ze skórką). Po wymieszaniu dosypać mąkę pszenną pełnoziarnistą z otrębami oraz białą mąkę pszenną. Dodać łyżkę łupin babki płesznik oraz odrobinę świeżych drożdży, jeśli zakwas jest młody.

Ciasto wymieszać mikserem i nakryć. Odstawić na kilka godzin (u mnie 4:30) do wyrośnięcia. Przemieszać, przełożyć do keksówki nasmarowanej smalcem i posypanej otrębami.

Foremkę włożyć do worka foliowego i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie do górnej krawędzi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolną i górna grzałka) na 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek na kratkę i dopiekać na termoobiegu przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb zakwasowy z dynią
Połączyć zakwas żytni, wodę i sól w dużej misce
Chleb zakwasowy z dynią
Do zaczynu dodać dynię posiekaną malakserem.
Chleb zakwasowy z dynią
Do płynnych składników dosypać obie mąki.
Chleb zakwasowy z dynią
Ciasto wyrobić mikserem i odstawić do wyrośnięcia.