Chłodnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i got

Chłodnik

Składniki:

Chłodnik

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku (mały)
  • 1 ogórek
  • 1 l kefiru albo jogurtu naturalnego albo maślanki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Chłodnik
Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i gotować, następnie skrócić łodygi od strony korzenia, i drobno pokroić razem z liśćmi. Wrzucić do garnka łodyżki (bez liści). Umyć rzodkiewkę i ogórka, pokroić w kostkę. Gdy buraczek będzie już miękki dodać do garnka pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny dla odzyskania koloru, gdy ostygnie wlać kefir, dodać sól, i cukier do smaku, wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki. Na koniec pokroić drobno szczypiorek i koperek, dodać, wymieszać. Podawać schłodzone, z gotowanym jajkiem, lub jajkami przepiórczymi.