jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chłodnik z rukoli i rzodkiewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chłodnik podajemy schłodzony, z jogurtowym kleksem, w towarzystwie ciemnego pieczywa. Tego typu zimne zupy to bohaterowie letniego menu. Są zdrowe, orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu, i dostarczają dużo energii !!!

Chłodnik z rukoli i rzodkiewki

Składniki:

Chłodnik z rukoli i rzodkiewki

SKŁADNIKI

  • Około 100 gram rukoli,
  • Pęczek rzodkiewek,
  • 1 szklanka zimnego bulionu warzywnego,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Około 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z rukoli i rzodkiewki
Rukolę oraz rzodkiewkę przepłukujemy. Tak przygotowane warzywa odsączamy z wody. Rukolę kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski w której będziemy miksować składniki zupy. Dodajemy do niej przekrojone na połowę rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa podlewamy bulionem i dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy jogurt. Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku, dodając oliwę, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.