Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na bazie delikatnej sałaty lodowej, z pysznym domowym sosem z majonezu i soku z cytryny. Prościutka i bardzo pyszna!

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

Składniki:

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

 

  • główka sałaty lodowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 25 dag mrożonego zielonego groszku
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 łyżek śmietany 18% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem
1. Sałatę lodową porwać na kawałki. Łodygi selera pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.

2. Groszek blanszować 3 minuty w osolonej wodzie, ostudzić.

3. Ser zetrzeć na grubej tarce.

4. Śmietanę wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i cukrem.

5. Sosem polać składniki, wymieszać.

6. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni. Obłożyć nim sałatkę.