Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Chrupiące, panierowane szparagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna przekąska ze szparagów panierowanych w mące, jajku i bułce. Szparagi panierowane są chrupiące i doskonale z dipem z awokado lub z sosem jogurtowo - czosnkowym.

Chrupiące, panierowane szparagi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące, panierowane szparagi

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące, panierowane szparagi
Umyte szparagi włożyć do garnka z lekko posoloną wodą, zagotować. Gotować około 4-5 minut. Odcedzić

Jajka roztrzepać, dodać sol i pieprz ( ilość według uznania).

Na patelni rozgrzać olej. Ugotowane szparagi skropić sokiem z cytryny.

Szparagi najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z dwóch stron.

Usmażone ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Tak przyrządzone szparagi są doskonale same w sobie ale jeszcze lepsze z jakimś dipem, na przykład jogurtowo- czosnkowym lub z awokado.
Chrupiące, panierowane szparagi
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie
Chrupiące, panierowane szparagi
Najpierw obtaczamy w mace, potem w rozmąconych jajkach
Chrupiące, panierowane szparagi
Następnie , pojedynczo i dokładnie w bułce tartej
Chrupiące, panierowane szparagi
Smażymy na złocisty kolor z każdej strony