Sposób przygotowania:
Ciasteczka bez cukru i mąkiPrzygotowanie bananów:
Banany obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą miksera na gładko lub blendujemy.
Dodanie suchych składników:
Do zmiksowanych bananów dodajemy płatki i otręby owsiane, pokrojone drobno figi, rodzynki i płatki migdałowe. Mieszamy dokładnie masę.
Formowanie ciasteczek:
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ciast.
Z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na blasze w odstępach.
Następnie każdą kulkę lekko spłaszczamy.
Pieczenie ciasteczek:
Przygotowane ciasteczka na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 15 min do zrumienienia.
Następnie ściągamy z blaszki i studzimy.