Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne, proste i niedrogie ciasteczka drożdżowe nadziewane konfiturą dowolną. smaczne nawet przez kilka dni ;-)

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.

Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki. Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę.

Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC.

Podczas pieczenia smarujemy białkiem. Ozdabiamy lukrem.