Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka są przyjemnie chrupiące oraz posiadają delikatną, kokosową nutę, która rewelacyjnie łączy się z mnóstwem kawałeczków rozpływającej się w ustach czekolady.

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą

Składniki:

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą

Około 15 szuk:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą

Czekolada:

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady, u mnie deserowa.

Czekoladę należy posiekać na większe kawałki.

Masa:

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą
Masę na ciasteczka należy połączyć za pomocą dłoni.

W pierwszej misce połączyć obie mąki, ksylitol i sodę, a w drugiej jajko, olej oraz mleko.
Następnie całość dokładnie wymieszać i dodać czekoladę.

Formowanie i pieczenie:

Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą
Ciasteczka nie urosną podczas pieczenia.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kuleczkę drobinę spłaszczyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika oraz piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.