SUPERPRZEPIS

Ciasteczka podwójnie kawowe

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka podwójnie kawowe Więcej zdjęć (21)

Pyszne, bardzo aromatyczne ciasteczka kawowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco.

Składniki:

Ciasteczka podwójnie kawowe

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki proszku cappuccino
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Masa cappuccino:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 3 łyżki proszku cappuccino
  • 3 żółtka
  • Do dekoracji:
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka podwójnie kawowe
Ciasto:

Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek cappuccino, cukier puder oraz cukier trzcinowy, dobrze schłodzone masło lub margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i grubości ciasteczek. Upieczone studzimy.

Masa cappuccino:

Masę wykonujemy wg opisu z tego przepisu:

https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html

Gotową masą przekładamy ciasteczka. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli woden czekoladą.

Tak przygotowane ciasteczka schładzamy w lodówce. Po godzinie można je wyjąć. W temperaturze pokojowej ciastka zmiękną i będą rozpływały się w ustach. Jeśli będą cały czas w lodówce będą kruche.
Ciasteczka podwójnie kawowe
Na blat przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka podwójnie kawowe
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto które schładzamy
Ciasteczka podwójnie kawowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka podwójnie kawowe
Wykrojone ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasteczka podwójnie kawowe
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 st
Ciasteczka podwójnie kawowe
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto i dodajemy proszek cappuccino
Ciasteczka podwójnie kawowe
Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka podwójnie kawowe
Na gotujące się mleko wlewamy masę cappuccino
Ciasteczka podwójnie kawowe
Całość cały czas mieszamy
Ciasteczka podwójnie kawowe
Gotujemy budyń cappuccino
Ciasteczka podwójnie kawowe
Na wierzch dajemy np. woreczek dzięki temu nie powstanie skórka
Ciasteczka podwójnie kawowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysto
Ciasteczka podwójnie kawowe
Do utartego tłuszczu dodajemy partiami zimny budyń cappuccino
Ciasteczka podwójnie kawowe
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka podwójnie kawowe
Gotową masę nakładamy na jedno ciasteczko
Ciasteczka podwójnie kawowe
Na masę dajemy drugie ciasteczko i lekko dociskamy
Ciasteczka podwójnie kawowe
Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą
Ciasteczka podwójnie kawowe
Pyszne kruche ciasteczka z cappuccino
Ciasteczka podwójnie kawowe
Ciasteczka można udekorować również cukrową posypką - te ciasteczka robiła moja moja najmłodsza pociecha
Ciasteczka podwójnie kawowe
Ciasteczka idealne nie tylko do kawy