Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasteczka warszawskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miłość mojego dzieciństwa. Kruchutkie, z delikatną bezą na wierzchu. Kokos i powidło, sklejone po dwa - ktoś jeszcze je uwielbia, prócz mnie?

Ciasteczka warszawskie

Składniki:

Ciasteczka warszawskie

Składniki na ciasto:

Składniki na bezę:

  • 120 g cukru pudru
  • 1 białko

Składniki dodatkowe:

  • wiórka kokosowe
  • dżem/powidło/marmolada

Sposób przygotowania:

Ciasteczka warszawskie

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka i margarynę lub masło. Posiekać, zarobić ciasto i włożyć do lodówki. Schłodzić przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkować, wykrawać ciasteczka literatką/kieliszkiem. Wszystko zależy od tego, jak małe chcemy otrzymać ciasteczka.

Beza:

Białko ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Za pomocą pędzelka rozsmarować na każdym kółku cienką warstwę bezy. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składanie:

Kółeczka przekładać marmoladą/powidłem/dżemem, sklejać po dwa. Obtoczyć w kokosie. Smacznego! Uwaga, bo uzależniają ;-)